Nutritional Education for Mothers of Toddlers below the Red Line in Batoh Banda Aceh

Authors

  • Nanda Azalia Annisa Diploma in Nutrition, Department of Nutrition, Poltekkes Kementerian Kesehatan, Aceh
  • Saiful Bakri Department of Nutrition, Poltekkes Kementerian Kesehatan, Aceh
  • Silvia Wagustina Department of Nutrition, Poltekkes Kementerian Kesehatan. Aceh
  • Yulia Fitri Department of Nutrition, Poltekkes Kementerian Kesehatan. Aceh

DOI:

https://doi.org/10.30867/jand.v1i2.218

Abstract

A mother's knowledge of nutrition affects their behavior in rearing their children. A factor that influences the nutritional status of children is a mother's behavior in choosing and providing food. A mother's behavior affects her ability to meet the family's food supply, consume food based on the right nutritional rules, choose the type of food, and prioritize the food for her family. Mother's poor behavior can be caused by her insufficient level of knowledge about nutrition and insufficient ability to apply it in daily life. This research aims to determine the effect of pocketbooks on the nutritional knowledge of mothers of toddlers whose nutritional condition is below the red line. This research employed a pre-experimental design, namely one group pretest-posttest. The research subjects were mothers of children whose nutritional condition is below the red line. Moreover, this study employed a total sampling technique with inclusion criteria, and the number of samples was 28 people. The statistical test using the independent T-test has obtained a p-value = 0.000 (< 0.05). Meanwhile, the measurement results show that the question of "how to deal with children without appetite" gets the fewest answers. This result shows that the mothers still do not understand how to deal with children without appetite. However, one mother has the most correct answers stating that "sample food for children should adjust their age." This answer means that the mothers already understand sample food for children according to their age.

References

Fitriani, Furi Kamalia. (2015). Pengaruh Penyuluhan Media Lembar Balik Terhadap Peningkatan Pengetahuan Ibu Balita Gizi Kurang Di Puskesmas Pamulang, Tanggerang Selatan Tahun 2015. Fakultas Kedokteran. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah.

Indriana, Dina. 2011. Ragam Alat Bantu Media Pembelajaran. Yogyakarta: Diva Press

Istiono W, Suryadi H, Haris M, Irnizarifka, Tahitoe AD, Hasdianda MA, Fitria T, Sidabutar R. 2009. Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi Status Gizi Balita. Berita Kedokteran Masyarakat Vol. 25, No. 3, halaman 150 – 155, September 2009.

J.hadisuyitno, B. R. (2017). Pengaruh Pemakaian Buku Saku Gizi Terhadap Peningkatan Pengetahuan Ibu Balita Dan Konsumsi Energi Dan Protein Balita. Jurnal Ilmiah Vidya, 26(2), 60–66.

Kemenkes RI. (2019). Hasil Riset Kesehatan Dasar Tahun 2018. Kementrian Kesehatan RI, 53(9), 1689–1699.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2020. Buku KIA Kesehatan Ibu dan Anak. Jakarta

Krisnansari D. 2010. Nutrisi dan Gizi Buruk. Mandala of Health. Volume 4, Nomor 1, Januari 2010.

Lestari, R. H., Pratiwi, A. E., & -, S. (2015). Pemberian Asupan Nutrisi Pada Balita Bawah Garis Merah (Below the red line) Di Wilayah Kerja Puskesmas Cukir Kabupaten Jombang. Jurnal Metabolisme Vol. 2 No. 2 April 2013, 2(2), 11–16.

Lucie, S. (2005). Teknik penyuluhan dan pemberdayaan masyarakat. Bogor: Ghalia Indonesia.

Machfoedz, I. & Suryani, E. (2009). Pendidikan kesehatan bagian dari promosikesehatan. Yogyakarta: Fitramaya.

Mahmudah, S. (2018). Pengaruh Pemberian MP-ASI Biskuit Terhadap Peningkatan Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Limpung Kabupaten Batang. 8–20.

Marimbi, H. (2010). Tumbuh Kembang, Status Gizi dan Imunisasi Dasar pada Balita. Yogyakarta: Nuha Medika.

Maulana, A. (2013). Hubungan Keaktifan Ibu Dalam Posyandu Dengan Penurunan Jumlah Balita Bawah Garis Merah (BELOW THE RED LINE) di Desa Suko Jember Kecamatan Jelbuk Kabupaten Jember.

Meikahana, Ranintya dan Kriswanto, Erwin Setyo. 2015. Pengembangan Buku Saku Pengenalan Pertolongan Perawatan Cedera Olahraga untuk Siswa Sekolah Menengah Pertama. Jurnal Ilmu Keolahragaan. Volume 11 (1)

Meikawati, P. R. (2020). Sosialisasi Kelas LIBUR ( Kelas Ibu Balita Gibur ) tentang Pemberian Makanan Tambahan pada Bayi Balita Gizi Buruk dan Kurang di Puskesmas Jenggot Kota Pekalongan dalam proses tumbuh kembang manusia , dimana pada periode ini Proses dan anak yang dengan cep. 1(1), 35–39.

Mubarak, W.I. (2007). Promosi kesehatan sebuah pengantar proses belajar mengajar dalam pendidikan. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Nasution, S. I., Liputo, N. I., Mahdawaty. 2016. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pola Pemberian Asi Eksklusif di Wilayah Kerja Puskesmas Bungus Tahun 2014. Jurnal Kesehatan Andalas. Volume 5, Nomor 3.

Notoadmodjo, S. (2003). Ilmu Kesehatan Masyarakat Prinsip-Prinsip Dasar. Jakarta: PT. Rineka Cipta.

Notoadmodjo, S. (2007). Kesehatan Masyarakat Ilmu dan Seni. Jakarta: PT. Rineka Cipta.

Notoatmodjo, S. (2014). Promosi kesehatan dan ilmu perilaku. Jakarta: Rineka Cipta.

Novitasari, Destriatania, S., Febry, F. (2016). Determinan Kejadian Anak Balita di Bawah Garis Merah di Puskesmas Awal Terusan. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat.Volume 7, Nomor 1.

Salam, A., Suhaema, Sulendri, N. K. S., & Jannah, M. (2015). Pengaruh Kelas Gizi Berbasis Positive Deviance Terhadap Peningkatan Pengetahuan, Sikap Dan Perilaku Ibu Balita Di Bawah Garis Merah (Below the red line) Di Desa Mantang Kecamatan Batukliang Kabupaten Lombok Tengah. Jurnal Kesehatan Prima, 9(1), 1412–1418.

Sanaki, Hujair AH. 2013. Media Pembelajaran Interaktif dan Inovatif.Yogyakarta: Kaukaba Dipanegara

Setyono, dkk. 2013. Pengembangan Buku Saku Materi Pemanasan Global untuk SMP. Unnes Journal of Biology Education. Volume 4 (1)

Suhardjo. (2003). Berbagai cara pendidikan gizi. Jakarta: Bumi Aksara dan Pusat Antar Universitas Pangan dan Gizi IPB.

Suliha, U. (2002). Pendidikan kesehatan. Jakarta: EGC Buku Kedokteran.

Supariasa, I.D.N., B. Bakri, I. Fajar. 2016. Penilaian Status Gizi Ed. 2. EGC. Jakarta.

Taufiqurrahman, Herta Masthalina, Mardiansyah. (2011). dalam penelitian Pengaruh Kelas Gizi Terhadap Pengetahuan, Sikap, Tindakan Ibu Balita dan Berat Badan Balita dalam Penanganan masalah Gizi Kurang di Kota Mataram : Politeknik Kemenkes Mataram

Thamaria, Netty. 2017. Penilaian Status Gizi. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI

Ulfah, M. (2019). Analisis Program Penurunan Status Gizi Buruk Balita Oleh Dinas Kesehatan Kota Banda Aceh. ETD Unsyiah, 4(4), 1–15. https://etd.unsyiah.ac.id/index.php?p=show_detail&id=63824

Wardani M. 2012. Faktor-faktor yang mempengaruhi status gizi balita di Rw 06 Kelurahan Pancoran Mas Kecamatan Pancoran mas- Depok.lib.ui.ac.id/ file?file=digital/20311241-543277-%20faktorfaktor.pdf.

Downloads

Published

2021-12-30

How to Cite

Annisa, N. A., Bakri, S., Wagustina, S. ., & Fitri, Y. (2021). Nutritional Education for Mothers of Toddlers below the Red Line in Batoh Banda Aceh. JAND: Journal of Applied Nutrition and Dietetic, 1(2), 30–35. https://doi.org/10.30867/jand.v1i2.218

Issue

Section

Original research